Choroby grzybowe warzyw

Niezależnie od tego czy jesteś doświadczonym ogrodnikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z roślinami powinieneś wiedzieć, że twoje warzywa to również organizmy żywe, które mogą mieć różne choroby i infekcje grzybicze. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Zdecydowanie musisz przeczytać ten artykuł!

Jakie grzyby atakują nasze warzywa?

Bardzo często zdarza się, że pomimo dobrej pielęgnacji na naszych warzywach pojawiają się różne plamy, pleśń lub zgnilizna. Do najczęstszych chorób grzybowych warzyw zaliczamy:

  • Alternarioza marchwi – chorobę wywoływaną przez grzyby z rodzaju Alteranari spp. Wbrew swojej nazwie choroba ta również atakuje również pietruszkę i seler. Najczęstszym objawem są żółte plamy na starszych liściach, które później stają się brązowe, a na koniec czarnieją. Wraz z rozwojem choroby coraz więcej liści więdnie.
  • Porażenie przez A. radicina – grzyb atakuje liście i korzenie. Wskutek czego na korzeniach objawia się czarna zgnilizna, wyglądem przypomina ona czarne plamy, które pokryte są nalotem zarodników grzyba.

Choroby grzybowe warzyw

  • Mączniak prawdziwy baldaszkowatych – przyczyną choroby jest grzyb Erysiphe heraclei, który najczęściej atakuje marchew i pietruszkę. Na zaatakowanych liściach, pędach, ogonkach liściowych i baldach pojawiają się białe mączyste plamy. Ta choroba potrafi całkowicie pokryć poszczególne części rośliny, przez co żółkną i obumierają, czego skutkiem jest zahamowanie jej wzrostu i zmniejszenie plonu korzenia.
  • Zgnilizna twardzikowa – spowodowana jest przez grzyby polifagiczne Sclerotnia sclerotiorum, które atakują większość roślin uprawnych, jednak głównie możemy go spotkać na warzywach korzeniowych. Organy i części rośliny porażone tą chorobą, gniją i pokrywają się obfitym, watowatym, białym nalotem. Zgnilizna rozprzestrzenia się i rozwija w bardzo szybkim tempie. Pierwsze objawy infekcji pojawiają się na liściach w postaci ciemnobrązowych, wodnistych plam.
  • Chwościk buraka – ta choroba wywoływana jest przez Cercospora beticola. Jej objawem są drobne, okrągłe plamy na liściach, ogonkach liściowych oraz pędach nasiennych. Początkowo są one białe, a później stają się szare, dodatkowo pokryte są czerwonobrunatną obwódką. Grzyb ten powoduje zahamowanie wzrostu korzenia, zmianę jego kształtu oraz obniża zwartą w nim ilość cukru.
  • Septorioza selera – może doprowadzić do całkowitego zniszczenia rośliny. Drobne, nekrotyczne plamki pojawiają się na liściach najmłodszych siewek. Rezultatem tego jest to, że liście są zżółknięte i przedwcześnie zamierają. Pod koniec rozwoju biologicznego grzyba, na powierzchni nekrotycznych plam widoczne są drobne, czarne punkty – piknidia.
  • Szara pleśń pomidora – poraża łodygi pomidorów przy powierzchni gruntu i powoduje zgniliznę przyziemnej części pędu. Na owocach powstają brunatne i nekrotyczne plamy, przez co gniją i opadają. Oprócz tego może pojawiać się także tzw. plamistość widmowa w postaci okrągłych plam. Rozwojowi tej choroby sprzyja mała ilość światła oraz nadmierne zagęszczenie roślin.

Jak walczyć z tym problemem?

Powinniśmy regularnie dbać o jakość gleby oraz bacznie przyglądać się zachodzącym na roślinach zmianom. Dobrym produktem do zwalczania grzybów na warzywach jest środek AMISTAR 250 SC Target (https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/amistar-250sc-5ml-target-id-21). Działa on wgłębnie i systemicznie. Powinien być stosowany zapobiegawczo. Zwalcza między innymi takie choroby jak: mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści, rynchosporioza zbóż, fuzarioza kłosów, czerń krzyżowych, szara pleśń i antraknoza.

Zaletą tego artykułu jest bezpieczeństwo upraw, plonotwórczy efekt oraz szeroka gama grzybobójcza.

5/5 - (2 votes)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.