Jak wybrać najlepszy piekarnik do zabudowy?

Wybór odpowiedniego piekarnika do swojej świeżo wykańczanej kuchni nie jest wcale tak łatwy jak by się to mogło wydawać. W sklepach obecnie znajdziemy bardzo dużo modeli piekarników, różnych producentów, które różnią się między sobą m.in. wielkością, mocą oraz funkcjonalnością. Obecnie większość osób w swoich kuchniach, zamiast oddzielnych mebli kuchennych, decyduje się na zastosowania wykonanej na wymiar zabudowy kuchennej. Na co powinno się zwracać uwagę podczas wybierania idealnego piekarnika do zabudowy?

Dlaczego warto jest wybrać piekarnik do zabudowy?

Piekarnik do zabudowy jest oczywiście naturalnym wyborem w przypadku wykonywania na wymiar zabudowy kuchennej.  Takie rozwiązanie ma jednak bardzo wiele zalet. Stosując piekarnik w zabudowie, można go umieścić praktycznie w dowolnym miejscu, tak, żeby nam było jak najbardziej wygodnie. Taki piekarnik może być ustawiony pod blatem, czyli na takim samym poziomie, jak w kuchence wolnostojącej, ale nie musi. Żeby nam było wygodniej, piekarnik do zabudowy możemy ustawić wyżej, w kolumnie nad i pod szafkami lub na ścianie. Takie rozwiązanie jest znacznie wygodniejsze, ponieważ piekarnik znajduje się na wysokości naszego wzroku.

Jakie są najważniejsze parametry każdego piekarnika?

Dokonując wyboru piekarnika warto jest sprawdzić wiele elementów z jego specyfikacji, ale najważniejszymi rzeczami zawsze są jego wielkość, zakres temperatur i programy, moc przyłączeniowa oraz rodzaj zastosowanych prowadnic. Dobierając właściwą wielkość piekarnika trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ilość domowników, czyli na nasze potrzeby, ale także na projekt zabudowy kuchennej. Piekarnik musi się w niej po prostu zmieścić. Klienci najczęściej decydują się na piekarniki o pojemności 65 lub 75 litrów. Mają one standardową szerokość i głębokość i nie powinno być problemów z ich montażem. Trudniejszym wyzwaniem jest dobór właściwego piekarnika biorąc pod uwagę zakres temperatur oraz programy pieczenia, jakie takie urządzenie ma zaprogramowane.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart: “Zakres temperatury, w jakim może pracować piekarnik jest bardzo ważny dla jego funkcjonalności. Zazwyczaj zakres temperatur wynosi od 30 do 300 stopni C. Im jednak ten zakres jest szerszy, tym bardziej wzrastają możliwości sprzętu. Liczy się przy tym zarówno najniższa temperatura pracy piekarnika, jak i najwyższa. Niskie temperatury pracy piekarnika umożliwiają np. suszenie grzybów i owoców, natomiast bardzo wysokie umożliwiają np. wypiek chleba”.

W czasach, w których tak dużo uwagi poświęca się kwestii oszczędności energii elektrycznej, ważna jest również moc przyłączeniowa wybranego piekarnika oraz jego klasa energetyczna. To od tych dwóch elementów zależy, jak dużo energii nasz piekarnik będzie potrzebował do pracy, czyli jak wysokie będą ponoszone przez nas koszty eksploatacyjne piekarnika.

Jakie wybrać rodzaje prowadnic w piekarniku?

Istotny dla wygody korzystania z piekarnika będzie też  rodzaj zastosowanych w nim prowadnic.  Czołowi producenci sprzętu AGD mają w swoich ofertach urządzenia, w których zastosowano jeden z trzech rodzajów prowadnic: klasyczne wytłoczenia, czyli rowki w ściankach urządzenia, w które wsuwa się blachę, prowadnice teleskopowe, czyli takie, które wysuwają się wraz z blachą oraz tzw. wózki.  W tym ostatnim rodzaju prowadnic blacha płynnie wyjeżdża z komory piekarnika na rolkach. Takie rozwiązanie jest najwygodniejsze, jednak jest stosowane jedynie w  droższych modelach piekarników.

Funkcja automatycznego czyszczenia piekarnika

Dla wielu osób istotne przy wyborze nowego piekarnika jest też to, czy posiada on funkcję automatycznego czyszczenia. Taka opcja znacznie bowiem ułatwia utrzymanie urządzenia  w dobrym stanie. W nowoczesnych urządzeniach stosowana jest zazwyczaj jedna z trzech możliwości czyszczenia wnętrza rządzenia:

  • Kataliza – Czyli czyszczenie z zastosowaniem wkładów katalicznych, które wyścielają ścianki wewnątrz piekarnika. Wkłady przyciągają do siebie wszystkie powstałe w komorze zabrudzenia i tłuszcz, a następnie zamieniają je w popiół.
  • Pyroliza – Piekarniki posiadające taką funkcję w trakcie trwania programu czyszczenia na kilkanaście minut rozgrzewają się do temperatury 500 stopni C. Tak wysoka temperatura sprawia, że wszystkie ewentualne zabrudzenia szybko zamieniają się w pył, który potem (po wystygnięciu urządzenia) wystarczy tylko zetrzeć wilgotną szmatką.
  • Czyszczenie parowe – taka opcja czyszczenia piekarnika jest dostępna w piekarnikach, które mają funkcję wytwarzania pary. Doskonale się ona nadaje także do czyszczenia wnętrza piekarnika. Pozostawiona na jakiś czas w komorze urządzenia para rozpuszcza po prostu wszystkie zanieczyszczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.