Lucerna siewna – niepozorna roślina o wielu zastosowaniach

Lucerna to dość wysoka roślina zielona o niewielkich fioletowych kwiatach. Można ją spotkać zarówno jako roślinę uprawianą na polach, jak i na dzikich łąkach, na których czuje się równie dobrze. Ma wiele cennych zalet, o których nie wszyscy wiedzą, dlatego postanowiliśmy je nieco przybliżyć.

Lucerna w rolnictwie

Lucerna siewna jest chętnie wysiewana na polach uprawnych jako roślina doskonała na paszę dla zwierząt hodowlanych. Jej masa zielona zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych, zarówno białek, jak i witamin, minerałów i aminokwasów. Jest podawana zwierzętom zarówno w formie siana, jak i kiszonek.

Lucerna jest ceniona również jako jedna z najlepszych roślin pastewnych. Jej obecność poprawia strukturę gleby, co ma ogromny wpływ na jej kondycję. W dodatku, dzięki temu, że jej korzenie zawierają substancje rozpuszczające niektóre składniki odżywcze trudno rozpuszczalne w glebie, to może ona wykorzystać je do maksimum.

Lucerna w pszczelarstwie

Mając tak dobrą renomę w rolnictwie lucerna jest równocześnie bardzo cenioną rośliną miododajną. Rolnicy, którzy jednocześnie są pszczelarzami, chętnie sieją lucernę, ze względu na jej wysoką wydajność miodową. Fioletowe kwiaty przyciągają pszczoły dając im dużo materiału potrzebnego do produkcji miodu. Dzięki temu sianie lucerny przyczynia się do włączenia się w walkę z wymieraniem pszczół, co jest problemem globalnym i może mieć zgubne skutki dla produkcji żywności na całym świecie.

Lucerna w kuchni i domowej aptece

Lucerna jest również rośliną jadalną. Można jeść zarówno jej kiełki, jak i młode łodygi, które najlepiej sprawdzają się w formie sałatki. Warto to robić, bo są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, począwszy od witamin, poprzez minerały, a na białkach, aminokwasach i garbnikach skończywszy. Można z niej sporządzać nalewki, wywary czy wyciągi, które mają szereg właściwości prozdrowotnych. Wspierają pracę układu pokarmowego i pomagają pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu. Mają działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, co jest szczególnie często wykorzystywane w leczeniu zakażeń skóry. Doskonale sprawdza się również w leczeniu anemii czy cukrzycy, a także w walce o podniesienie odporności. Z rozwagą muszą ją stosować jednak osoby zażywające leki przeciwkrzepliwe, gdyż zawiera dużo witaminy K i mogłaby zaburzyć ich działanie.

Materiał Reklamowy

Informujemy, że powyższy artykuł jest formą reklamy internetowej. W odróżnieniu od tradycyjnego artykułu różni go możliwość umieszczenia linku promującego dany produkt bądź usługę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.