Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

Specjaliści do spraw żywienia potwierdzają, że dobrze zbilansowana dieta powinny zawierać co najmniej 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia.

Te mogą być spożywane w formie surowej bądź gotowanej, również w postaci soków, które jednocześnie gaszą pragnienie i stanowią źródło wartościowych składników. Aby tak jednak było, soki muszą być odpowiednie. Złym wyborem będą na pewno rozcieńczone nektary, ale też soki z zagęszczaczy. Najlepsze są te tłoczone, które dzisiaj można sporządzać samodzielnie we własnej kuchni. W tym celu przydaje się właściwy sprzęt. Do wyboru mamy sokowirówki oraz wyciskarki wolnoobrotowe. Co wybrać? Przedstawiamy zalety i wady oraz wskazujemy, jak dokonać optymalnego wyboru.

Wyciskarki do warzyw czy owoców, a może sokowirówki?

Okazuje się, że lepszym wyborem są wyciskarki. Ranking wyciskarek wskazuje, że to właśnie ten sprzęt pozwala sporządzić nie tylko soki pyszne w smaku, ale również pełne witamin, co przecież jest najważniejsze w całym procesie ich tworzenia. Należy wskazać, że nawet najlepsze sokowirówki podczas wyciskania soku z owoców czy warzyw po prostu niszczą to, co w tych produktach jest najlepsze. Sok rzeczywiście wychodzi nieco bardziej klarowny, ale za to pozbawiony cennych wartości. Dobra wyciskarka zachowa najważniejsze wartości.

Jak wybrać odpowiednią wyciskarkę?

Wyciskarki do warzyw i owoców cieszą się dzisiaj ogromną popularnością, bo większość Polaków jest już świadoma, że to właśnie ten sprzęt jest lepszy niż sokowirówka. Rzeczywiście wyciskarka jest nieco droższa, ale nie ma wątpliwości, że to inwestycja lepsza.

W wyborze odpowiedniego sprzętu pomoże ranking wyciskarek jednoślimakowych, poziomych czy innych, biorąc pod uwagę ich system oraz design. Te niezależne zestawienia znaleźć można na portalach o tematyce żywieniowej.

Wybierając odpowiednią wyciskarkę, pod uwagę należy wziąć jej moc, parametry dotyczące zachowanych wartości w wyciskanych produktach oraz dodatkowe opcje. Te najlepsze wyciskarki stworzą nie tylko soki, ale też sorbety. Do tego poradzą sobie z nawet najbardziej twardym produktem, stworzą mleko z orzechów, wycisną sok z ziół, takich jak mięta, natka czy lubczyk. Te zawierają ogrom cennych wartości oraz smak, który zgodnie z dzisiejszymi trendami kulinarnymi, jest najbardziej pożądany.

Pamiętajmy, by stawiać na jakość, a dobry sprzęt tego rodzaju będzie służył nam wiele lat. Dzięki naturalnym sokom będziemy w stanie serwować całej rodzinie zdrowe napoje, nie tylko doskonałe do gaszenia pragnienia, ale również ważne dla codziennego funkcjonowania w pełnej sprawności.

Artykuł powstał na podstawie informacji dostępnych na stronie: MocSokow.pl

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *