Czy aluminium jest szkodliwe?

Aluminium charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Stosujemy je szeroko w wielu dziedzinach życia. Aluminium występuje powszechnie w naszym życiu – między innymi w opakowaniach jednorazowych, folii aluminiowej czy w naczyniach kuchennych. Czy aluminium jest szkodliwe dla naszego zdrowia? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Co to jest aluminium?
Aluminium to metal naturalnie występujący w skorupie ziemskiej. Inaczej nazywany glinem. Glin możemy znaleźć w glebie i naturalnych wodach gruntowych. Naturalnie występujący glin nie jest w żaden sposób szkodliwy dla człowieka.

Aluminium jest szeroko stosowane w budownictwie jako elementy ogrodzeń, elementy konstrukcyjne, elewacje; w przemyśle spożywczym jako opakowania jednorazowe, folie, zakrętki, puszki czy tacki; w przemyśle motoryzacyjnym jako elementy klimatyzacji.

Czy aluminium jest szkodliwe dla naszego zdrowia?
Nadmiar glinu jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Warto wspomnieć, że jego nadmiar prowadzi do poważnych schorzeń.

Objawy zatrucia glinem to między innymi:

  • zaburzenia mowy
  • padaczka
  • depresja
  • demencja
  • omamy
  • zmiany osobowości

Glin najczęściej wnika do organizmu poprzez śluzówkę, a następnie jest wchłaniane do organizmu. Nadmiar aluminium mogą odczuć osoby będące na diecie roślinnej, gdyż glin znajdujący się w glebie jest wchłaniany na przykład przez korzenie warzyw. Dużą ilość aluminium posiadają również rośliny jak soja, soczewica czy fasola. W ostatnich latach odnotowuje się wysoki współczynnik aluminium w rybach i owocach morza. Czy aluminium jest szkodliwe dla naszego zdrowia?

Folia aluminiowa – jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

Właściwości aluminium sprawiają, że jest bardzo plastyczne, przez co możemy je wyginać w dowolne kształty. Z aluminium wykonana jest między innymi folia służąca do przechowywania żywności czy pieczenia. Niestety tak powszechnie używana folia ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Żywność zapakowana w taką folię „przyjmuje” związki glinu. Im dłużej jedzenie jest zapakowane w aluminiową folię, tym więcej aluminium jest w stanie przyjąć. Istnieje również określona grupa produktów, która zdecydowanie nie nadaje się do przechowywania w folii aluminiowej. Są to jabłka, ogórki kiszone, pomidory czy kapusta kiszona. Aby zapobiec nadmiernemu wchłanianiu się glinu do organizmu, zrezygnujmy z jednorazowych opakowań aluminiowych na rzecz np. toreb wielokrotnego użytku czy papierowych opakowań.
Reasumując, aluminium jest tak szeroko stosowane w naszym życiu, że ciężko unikać kontaktu z tym pierwiastkiem, jednak należy robić wszystko, by ten kontakt ograniczyć. Aluminium ma szkodliwy wpływ na organizm człowieka.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat aluminium, wejdź na stronię www.profil-aluminiowy.pl.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

Zostaw komentarz