Projektowanie budynków agroturystycznych – o czym należy pamiętać?

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Przedsiębiorca lub rolnik, chcący otworzyć gospodarstwo agroturystyczne, muszą zadbać nie tylko atrakcje, które przyciągną wczasowiczów, ale także spełnić szereg wymogów formalno-prawnych. Jednym z nich jest posiadanie odpowiednio zaprojektowanego budynku, który odpowiadać będzie potrzebom letników oraz aktualnym przepisom budowlanym. Na co zwracać szczególną uwagę, zlecając projekt takiego obiektu?

Agroturystyka, a wymogi prawne

Agroturystyka to coraz popularniejsza forma spędzania wolnego czasu. Nic więc dziwnego, że gospodarze pragną zapewnić swoim gościom jak najlepsze warunki, dbając zarówno o ich samopoczucie, jak i o renomę własnego biznesu. Co ciekawe, obecne przepisy nie definiują w jasny sposób, czym jest gospodarstwo agroturystyczne. Zwyczajowo, tego rodzaju usługi rozumie się jako odpłatne wynajmowanie gościom pomieszczeń na terenie gospodarstw prowadzonych przez rolników. Działalność podlega różnym normom prawnym, w tym m.in. ustawie o usługach hotelarskich, wytycznym Sanepidu oraz oczywiście przepisom prawa budowlanego. To na nie uwagę musi zwracać biuro architektoniczne, przygotowujące projekty budynków dla agroturystyki.

Agroturystyka jako usługa hotelarska

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 8 Ustawy o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, usługa hotelarska to krótkotrwałe ogólnodostępne wynajmowanie domów, pokoi, mieszkań oraz miejsc noclegowych, namiotowych czy kempingowych, a także świadczenie usług związanych z tą działalnością. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego jak najbardziej spełnia wymogi powyższego zapisu, co przekłada się na konieczność odpowiedniego dostosowania obiektów noclegowych.

Budynki agroturystyczne – co mówi prawo budowlane?

W prawie budowlanym nie znajdziemy szczegółowej wzmianki na temat tego, jakie wymogi muszą spełniać gospodarstwa agroturystyczne. Dlatego najlepiej posłużyć się wytycznymi dla ogólnej kategorii obejmującej projekty budynków usługowych, a więc także hotelarskich. Kluczowe będzie spełnienie odpowiednich wymogów sanitarnych, przeciwpożarowych oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż szczegółowe wytyczne uzależnione są od konkretnego profilu samego gospodarstwa i specyfiki jego działalności. Należy pamiętać, że pracownicy Inspekcji Sanitarnej mają prawo skontrolować warunki, w jakich pokoje wynajmowane są turystom.

Projekt budynku usługowego dopasowany do potrzeb

Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe czynniki, warto wybrać projekt w pełni dopasowany do indywidualnych potrzeb właściciela agroturystyki oraz skali i rodzaju prowadzonej działalności. Równie istotne jest dostosowanie obiektu do wielkości i sposobu zagospodarowania działki, na której powstać ma gospodarstwo agroturystyczne. Dopracowana w szczegółach dokumentacja architektoniczno-budowlana daje pewność, że obiekt nie tylko spełni wszystkie niezbędne wymogi prawne, ale przy tym będzie funkcjonalny, komfortowy i atrakcyjny dla odwiedzających go gości.

Czytelniku pamiętaj:
Niniejszy artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowi poradnika w rozumieniu prawa. Zawarte w nim treści mają na celu dostarczenie ogólnych informacji i nie mogą być traktowane jako fachowe porady lub opinie. Każdorazowo przed podejmowaniem jakichkolwiek działań na podstawie informacji zawartych w artykule, skonsultuj się ze specjalistami lub osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia. Autor artykułu oraz wydawca strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne działania podejmowane na podstawie informacji zawartych w artykule.

Zostaw komentarz